torsdag 28 oktober 2010

Björn Axen

Helloo läsare!

Jag blev utvald som en av de catwalk modeller för deras vinter/höst visning. Det var kul och kännes uppmuntrande efter en tung och lång återhämtningsfas efter graviditeten och amning.

Idag fick jag håret uppsatt av Peter Hägelstam här är en artikel som kan vara intressant att läsa:

Nobel hårdragning

Publicerat 2003-12-20 08:14

Kort i rocken, men en stor artist. Björn Axén, kunglig hovleverantör, gjorde frisyrer som ingen annan svensk frisör. Hans arv förvaltas i salongen som ligger i huset där Alfred Nobel föddes.


Peter Hägelstam lägger sista handen vid en kamning. Firman Björn Axén fyller fyrtio år i år, och det firas med stor uppvisning i Blå hallen i Stockholm.
Visningen i Blå Hallen i Stadshuset närmar sig. Vd Johan Hägelstam får en sista putsning.

Visningen i Blå Hallen i Stadshuset närmar sig. Vd Johan Hägelstam får en sista putsning.

En del av modellerna hade så våldsamma frisyrer att de fick åka chartrad färdtjänstbuss till Stadshuset.


"Frisören har lyckats om kunden får höra hur vacker hon är, inte vilken fin frisyr hon har", säger Johan Hellström, här med Miriam Bayoumi och Carina Palmers.
Peter Hägerstam lägger lockarna på plats inför visningen.

Peter Hägerstam lägger lockarna på plats inför visningen.
Stockholms fina damer går gärna till samma frisörer som drottning Silvia.

Stockholms fina damer går gärna till samma frisörer som drottning Silvia.

Det är lätt hänt att man känner sig litet vardaglig så här års. Mycket måste hinnas med före jul, det är kallt om öronen, mössan på. Sedan ser håret ut som det gör.

I Björn Axéns hårsalong på Norrlandsgatan i Stockholm verkar ingen ha sådana bekymmer. Hit går folk som vet att ta hand om sig, damer med anspråk och fyllda konton. Hundar är också välkomna och herrar. Stämningen är rask och mondän. December är årets brådaste tid. Det är trängsel och kindpussar. Förväntansfullt inför julens alla glittrande fester! Unga trendiga frisörer svingar sina trollspön över kunderna.
Annons:

Här gör vi allt man kan göra med hår, säger Johan Hellström, vd för Björn Axén. Han och kreative chefen Peter Hägelstam förvaltar arvet efter Sveriges mesta kändisfrisör, som avled för tio år sedan.

Firman har nyss fyllt fyrtio år och födelsedagen firades med en spektakulär uppvisning i Blå hallen i oktober.
Johan Hellström och Peter Hägelstam pratar entusiastiskt om sitt yrke.

Vi vill få kunden att tycka bättre om sig själv!

Hon ska känna sig nyförälskad!

Sveriges frisörföretagare gissar att det finns femton tusen yrkesutövande frisörer i Sverige, och tre tusen under utbildning. Varje frisör behöver ett befolkningsunderlag på tusen personer för att det ska gå ihop. Det tyder på en stor övertalighet i branschen. Men Björn Axéns lilla hårvårdsimperium är moget för expansion. En tvåårig utbildning, en akademi, öppnas till våren. Antagningarna är redan klara, åtta elever till att börja med, fler redan till hösten. Nya salonger är på gång förutom de två som redan finns i Stockholm, det handlar bara om att hitta rätta läget.

Firman har femtio anställda, och Johan Hellström och Peter Hägelstam arbetar som frisörer minst tre dagar i veckan. Precis som etthundratrettio andra svenska företag bland dem Hästens sängar, Delicato och Löfbergs Lila är Björn Axén kunglig hovleverantör. Det betyder att de sköter kungafamiljens hår, och följer med på resor och statsbesök.

Alfred Nobel föddes i huset som låg på tomten vid Norrlandsgatan där Björn Axéns salong ligger i dag, och inte bara de kungliga, utan också Nobelpristagarnas fruar brukar friseras hos Björn Axén.

Vi talar en stund om frisyrerna på årets Nobelfest.

Kronprinsessan Victorias hår i en nackchinjong, nästan en variant av Chanel-
knut som balanserar knappdiademet och släpper fram hennes personlighet, det händer mycket där bak i den frisyren, underbart vackert.

Madeleine fantastiskt söt i en variant av svinrygg fast det är mer zigzag, ljus lugg som Lara i Dr Zjivago, rent, enkelt.

Drottning Silvia, som sig bör förtydligad, med en håruppsättning som är skapad för prinsessan Sibyllas diadem, man arbetar med länkar, gör en toursade, en repfläta, idén är en valkform
En sådan frisyr tar en timme att göra, om man har den tiden. Annars kan den göras på kortare tid.

Prinsessan Lilians frisyr den rör man inte, den är k-märkt!

Hos Björn Axén vill de helst inte ha kunder som slår sig ner, öppnar en tidning och säger gör vad du vill. Kunden måste delta, kommunikationen är A och O.

Vi fäller ut sensorerna, säger Peter Hägelstam. En frisör lär sig att scanna av en person, få en bild av vad den personen vill. Vi lockar ut henne på djupare vatten, djupare än hon kan simma egentligen, och där, där slår vi till!

Både Peter Hägelstam och Johan Hellström har arbetat länge för Björn Axén, frisören som fick uppdraget att göra Silvias hår till bröllopet 1976.

Björn Axén var liten som fysisk person, men stor som kreatör, säger Peter Hägelstam. Han började som schamponeringspojke när han var fjorton år. Han var en idéspruta, en vetenskapsman inom vårt yrke, en som inte tvekade, han bara gjorde det! Han var modig!

Eleverna grät men de blev duktiga frisörer.
Johan Hellström gick också i hans hårda skola, där det inte fanns något som hette det går inte.

Han hade förmågan att knuffa en utför branten.
Om Björn Axén är Sveriges mest kände frisör genom tiderna så är Alexandre i Paris Europas och kanske världens mest kände. Där har Peter Hägelstam också arbetat. Alexandre var far och son, under samma artistnamn, och Peter Hägelstam var hos sonen.

En stor artist, fast han var också kort i rocken som Björn, men vilken pondus. Han friserade världens leading ladies, skapade välgjorda kamningar på nolltid, tjoff! tjoff!
Svensk hårvård och hårkonst hävdar sig väl i världen, hävdar Johan Hellström och Peter Hägelstam. Det kan vi tacka de nordiska hårkvaliteterna för. I kampen för att rå på tunt och flygigt hår har svenska frisörer blivit verkligt framgångsrika.

Att göra något av ett tageltjockt syd-amerikanskt hår är väl ingenting, den verkliga utmaningen finner frisören i ett hår av nordisk kvalitet.

Men många svenska damer förstår inte att ta vara på sig och sina möjligheter, klagar de. Det finns ju hjälp att få. Om man
nu köper sig en fin klänning till en fest så är det väl synd att gå dit i vardagsfrisyren och vardagsmakeupen? Svenska kvinnor är
de vackraste i världen, tänk bara på Anita Ekberg.

Det ligger i svensk mentalitet att man inte ska unna sig något, säger Johan Hellström.

Den svenska kvinnan är alldeles för prak-tisk, säger Peter Hägelstam. Kvinnor på
ledande poster tycker inte om att offra tid på sitt utseende. Men de borde verkligen sköta sig litet bättre. Det vore bra för deras självförtroende. De skulle göra ett bättre jobb om de lade ner mer tid på hur de
ser ut.

Det finns kvinnor som har förstått det här. Den förra brittiska premiärministern Margaret Thatcher är en. När hon och halva partiledningen utsattes för ett bombattentat på hotellet i Brighton där de bodde under en partikonferens förbluffade hon världen med sitt mod, sin kyla och sin sinnesnärvaro. Hon höll ett starkt och samlat tevetal mitt i natten och inte ett hårstrå stod på ända.

Hon var nyfriserad! Klockan tre på natten! Då blev Peter Hägelstam imponerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar